Загражден

Загражден

Загражден

Село Загражден се намира в Родопите, принадлежи към община Баните, област Смолян. Заобиколено от всички страни с планини, с основание носи името си. Селото е разположено на около 1200 м надморска височина. Това е място, което ще Ви даде усещане за сливане с природата. Тук въздухът е чист, полята зелени, реките чисти, небето дълбоко синьо, а хората гостоприемни.
Пролетта, лятото и есента са чудесни сезони за пешеходни или вeло разходки и, разбира се, за преход по Загражденска екопътека.
През зимата – пригответе ските и шейните, за да се впуснете в бялото приказно вълшебство на планината, а после да се сгрете с ароматен билков чай край камината.
Всяка година, през м. август, в Загражден се провежда празник на селото – родова среща-събор. Събират се поколения загражденци от близо и далеч, изявяват се родни таланти, вият се кръшни хора в центъра на селото

Маршрути:

Можете да комбинирате почивката си в комплекс Бозукови Загражден със следните маршрути:
Кръстова гора
Един от най-преките маршрути в посока Пловдив – Загражден е през резервата Кормисош (~90 км). При Юговско ханче, посоката е гр. Лъки, а при разклона за Лъки се отбива към с. Белица. При разклона за Кръстова гора, пътят продължава направо към Белица, преминава през резервата Кормисош, Планинско, Загражден. Пътувайки по този маршрут, можете да предвидите посещение на местността Кръстова гора (~1400 м надморска височина), известна още като „Родопската Света гора“. Популярна е с намиращото се в нея християнско светилище на връх „Кръста“ – основен християнски поклоннически център с международна известност.

Връх Свобода
Вторият маршрут в посока Пловдив – Загражден минава през Югово, гр. Лъки, с. Манастир, връх Свобода, Давидково, Загражден. При добро време, по този маршрут можете да предвидите спирка на вр. Свобода (1915 м) и да се изкачите до върха – изходен пункт е хижа Свобода. Към върха е изградена благоустроена пътека с беседки за почивка – 605 стъпала водят към върха, където е построена костница мавзолей на Енихан баба и паметник на Момчил юнак. От площадката на върха се открива прекрасна гледка към околностите, като при ясно време, погледът стига чак до Кръстова гора и Беломорието.Красивите природни пейзажи по тези маршрути ще завладеят изцяло сетивата Ви! Запоявдайте в Загражден! Очакваме Ви в комплекс БОЗУКОВИ!